Apie patiekalą
Italų makaronai ir ispaniška chorizo dešra - skirtingų virtuvių draugystė vienoje lėkštėje. Kietagrūdžių makaronų tvirtumas, chorizo pikantiškumas ir švelniai kreminis pomidorų padažas su bazilikais - tai vienas iš tų patiekalų, kurį galima pagaminti greitai, bet atrodo tarsi iš restorano meniu.
Įdomus faktas: tubetti rigate dažniausiai naudojami sriuboms pietų Italijoje, bet čia jie atskleidžia save visai kitaip - gausiai apsigaubę sodriu padažu.
Ingredientai
- 450 g tubetti rigate makaronų (galima keisti penne ar rigatoni)
- 180 g chorizo dešros (tiks tiek švelni, tiek aštresnė)
- 250 g šviežių pomidorų
- 2-3 skiltelės česnako
- 1 vidutinio dydžio svogūnas
- 1 ryšelis baziliko (~150 g)
- 200 g trintų pomidorų (arba pomidorų tyrės)
- Alyvuogių aliejus (kepimui ir serviravimui)
- Druska, šviežiai malti pipirai pagal skonį
- Žiupsnis kietojo sūrio (pvz., Parmigiano Reggiano arba Grana Padano)
- Pasirinktinai: šlakelis grietinėlės ar mascarpone, jei norisi ypatingo kreminumo
Gaminimo eiga
-
Makaronai
Užverdama gausus vandens kiekis (100 g makaronų / 1 l vandens). Druska beriama tik užvirus. Makaronai verdami be dangčio, apie 9 minutes, kol tampa al dente. -
Padažas
Įkaitintame alyvuogių aliejuje apkepinami smulkinti svogūnai ir česnakai. Įdedami kubeliais pjaustyti pomidorai ir chorizo griežinėliai. Išsiskyrus aromatingiems riebalams, supilami trinti pomidorai. Ugnis sumažinama, kad padažas lėtai troškintųsi. -
Skonis ir tekstūra
Į padažą įmaišomi baziliko lapeliai, pagardinama šviežiai maltais pipirais ir druska. Įpilamas samtis makaronų virimo vandens, kuris suteikia padažui vientisumo. Kreminės tekstūros galima išgauti įdedant šaukštą mascarpone arba grietinėlės. -
Sujungimas
Nukošti makaronai dedami į keptuvę su padažu ir gerai išmaišomi, kad visi vamzdeliai pasidengtų kremišku sluoksniu. -
Patiekimas
Patiekiama giliose lėkštėse, ant viršaus užbarstoma šviežių bazilikų, tarkuoto kietojo sūrio ir užlašama alyvuogių aliejaus.
Variacijos
- Aštresnis variantas: papildomai dedami džiovinti čili dribsniai.
- Vegetariškas variantas: chorizo pakeičiamas baklažanais ar grybais.
- Orkaitėje užkeptas variantas: sumaišyti makaronai su padažu dedami į kepimo formą, apibarstomi sūriu ir trumpai užkepami.
Palikti komentarą
Ši svetainė apsaugota „hCaptcha“, taip pat taikoma „hCaptcha“ privatumo politika ir paslaugos teikimo sąlygos.