Pasigamink Pesto namuose

susmulkintas pesto padažas

Naminis pesto padažas - istorija, receptas ir gamybos paslaptys

Pesto padažas - vienas žinomiausių Italijos kulinarijos perlų, kilęs iš Genujos, Ligurijos regiono. Čia dėl mineralais turtingos žemės ir švelnaus klimato auga ypač kvapnūs bazilikai.

Žodis pesto kilęs iš itališko „pestare“, kuris reiškia „trinti, traiškyti“. Tradiciškai padažas gaminamas marmūrinėje trintuvėje naudojant grūstuvę - ingredientai trinami lėtais judesiais, kad atsiskleistų visas jų aromatas.

Įdomu, kad dar senovės Romoje buvo valgomas panašus padažas „moretum“, gamintas iš česnako, žolelių, sūrio, alyvuogių aliejaus ir acto.

Kur naudoti pesto padažą?

Pesto yra itin universalus padažas. Juo galite gardinti:

  • Pasta - klasikinis pasirinkimas.
  • Brusketas  duonos riekeles su pomidorais ar kitais priedais.
  • Salotas - suteikia intensyvų aromatą.
  • Sriubas, užkandžius ar mėsos patiekalus.

Iš esmės, pesto puikiai tinka visur, kur norite šviežumo, žalumos ir itališko skonio.

Naminio pesto gamybos paslaptys

  • Jei naudojate virtuvinį kombainą, prieš tai baziliko lapelius atvėsinkite šaldytuve - taip padažas išliks ryškiai žalias, nes bazilikas nuo sąlyčio su metalu linkęs oksiduotis.
  • Ingredientai turėtų būti sausi, kad padažas neišeitų vandeningas.
  • Smulkinkite impulsiniu režimu, kad ingredientai nuo trintuvo neįkaistų ir neprarastų skonio.

Naminio pesto receptas

Ingredientai:

  • 50 g baziliko lapelių
  • 15 g kedrinių pinijų
  • 2 didelės česnako skiltelės
  • Žiupsnelis stambios druskos
  • 30 g „Parmigiano Reggiano“ arba „Pecorino“ sūrio
  • 40 ml alyvuogių aliejaus

Gamyba tradiciniu būdu:

  1. Į grūstuvę dėkite česnaką ir druską, sutrinkite iki košės.
  2. Sudėkite kedrines pinijas ir trinkite iki vientisos masės.
  3. Įdėkite baziliko lapelius ir trinkite sukamaisiais judesiais.
  4. Suberkite smulkiai tarkuotą sūrį ir išmaišykite.
  5. Lėtai pilkite alyvuogių aliejų, kol padažas taps vientisos konsistencijos.

Gamyba kombainu:

  1. Į kombainą sudėkite pasmulkintą česnaką, druską, atšaldytus baziliko lapelius ir kedrines pinijas.
  2. Smulkinkite impulsiniu režimu.
  3. Suberkite sūrį ir toliau trinkite, lėtai pildami alyvuogių aliejų.
  4. Sustokite tada, kai pasieksite jums patinkančią konsistenciją.

Patarimas, kaip laikyti naminį pesto

  • Laikykite stikliniame indelyje šaldytuve, užpiltą plonu alyvuogių aliejaus sluoksniu - taip jis ilgiau išliks šviežias.
  • Geriausia suvartoti per 3-4 dienas.

 

Skaityti kitą

spirulina smoothie
Kišas su lašiša ir brokoliais

Palikti komentarą

Ši svetainė apsaugota „hCaptcha“, taip pat taikoma „hCaptcha“ privatumo politika ir paslaugos teikimo sąlygos.