Trumai, arba dar kitaip vadinami triufeliai, - tai legendomis apipinti po žeme augantys grybai, jau šimtmečius laikomi vienu prabangiausių pasaulio delikatesų. Šių paslaptingų grybų aromatas ir skonis užkariavo tiek senovės karalių, tiek šiuolaikinių gurmanų širdis. „Dumblis.lt“ kviečia pažinti, kuo šis unikalus grybas ypatingas, kodėl jis brangesnis už auksą ir kodėl jo ragavimas tampa tikra gastronomine patirtimi.
Kuo išsiskiria trumų (triufelių) skonis ir aromatas?
Triufelis grybas garsėja sunkiai nusakomais aromatais ir unikaliu skoniu. Baltieji trumai dažnai primena brandinto sūrio, garstyčių ar medaus natas, o juodieji Perigoro trumai pasižymi stipriu muskuso ir laurų lapų kvapu. Gurmanai juose atranda net šokolado ar riešutų prieskonį.
Šis aromatas toks intensyvus, kad, pasak legendų, kai kurie žmonės vos ne nualpsta paragavę šviežių baltųjų trumų. Būtent ši nepakartojama skonio paletė daro juos nepakeičiamais aukščiausios klasės virtuvėje.
Trumai - afrodiziakas nuo senovės laikų
Nuo antikos laikų trumai buvo laikomi ypatingais afrodiziakais. Aleksandras Diuma juos vadino meilės nuotykių skatintojais, o Napoleonas ir Kazanova jų niekada neatsisakydavo. Mokslininkai patvirtina: trumai išskiria feromonus, kurie veikia žmogaus emocijas ir jausmingumą.
Trumų biologinė paslaptis - kodėl jie tokie ypatingi?
Šie po žeme augantys grybai evoliucionavo taip, kad jų aromatas pritrauktų gyvūnus. Trumus medžioja ne tik žmonės, bet ir šunys ar net kiaulės. Be to, juose aptinkama anandamido - tos pačios medžiagos, kuri randama kanapėse ir atsakinga už nuotaikos reguliavimą. Todėl nenuostabu, kad trumai neretai vadinami „natūralia palaima“.
Istorinis triufelių kelias
Trumai buvo žinomi dar senovės šumerams, graikams ir romėnams. Ciceronas juos vadino „žemės vaikais“, o prancūzų karalių Liudviką XIV jie lydėjo kiekvienoje puotoje. Ne vienas garsus menininkas ar filosofas juos šlovino - nuo Rossini iki Salvadores Dalí, kuris net sukūrė triufelinius ledus.
Kodėl trumai brangesni už auksą?
Šių grybų kaina stebina net didžiausius gurmanus. Italijos aukcionuose už 750 g baltojo trumo sumokėta 100 000 eurų. Vieno kilogramo kaina siekia iki 9 000 eurų, o Japonijoje - dar daugiau. Trumų paklausa niekada nemažėja, todėl jie išlieka vienu prabangiausių produktų pasaulyje.
Trumai medicinoje ir grožio industrijoje
Viduramžiais trumai buvo laikomi gydomuoju grybu. Šiandien žinoma, kad jie turtingi B, C, PP vitaminų, mineralų bei antioksidantų. Jie naudojami ne tik mityboje, bet ir kosmetikoje - trumų ekstraktai padeda atjauninti odą, mažina pigmentines dėmes ir gerina elastingumą.
Triufelis virtuvėje - nuo klasikinių patiekalų iki desertų
Trumai dera su mėsa, žuvimi, jūros gėrybėmis, makaronais bei padažais. Jie praturtina foie gras paštetą, pagardina sviestą ar užtepėles. Nors kai kas teigia, kad jie netinka prie desertų, Salvador Dali įrodė priešingai – jo triufeliniai ledai tapo tikru gastronominiu šedevru.
„Dumblis.lt“ siūlo įvairius produktus su trumais - nuo užtepėlių iki sviesto, kad prabangaus skonio galėtumėte mėgautis kasdien.
Kur auga trumai?
Geriausiai žinomos trumų vietovės - Prancūzija (Perigoras), Italija (Pjemontas, Toskana), Ispanija, Portugalija. Šiandien jie auginami net Australijoje ir Naujojoje Zelandijoje. Lietuvoje trumai pasirodo retai, tačiau degustacijose vis daugiau žmonių gali atrasti šį nepaprastą skonį.
Išvada: trumas (triufelis) - gastronominis lobis
Trumai - tai ne tik maistas, bet ir istorija, kultūra bei ypatinga patirtis. Nuo antikos laikų jie simbolizuoja prabangą, rafinuotą skonį ir gurmanišką gyvenimo būdą. Jei ieškote būdo, kaip savo virtuvei suteikti aukščiausios klasės prieskonį - rinkitės trumų produktus iš „Dumblis.lt“.
Palikti komentarą
Ši svetainė apsaugota „hCaptcha“, taip pat taikoma „hCaptcha“ privatumo politika ir paslaugos teikimo sąlygos.